اصول تغذیه کودک پس از 6 ماهگی

اگرچه از 6 ماهگی به بعد، همچنان تغذیه کودک وابسته به شیر مادر یا شیر خشک است اما باید مصرف غذاهای جامد نیز شروع شود. زیرا شیر دیگر قدرت رساندن مواد مغذی کافی را به بدن نوزاد ندارد. البته از نظر آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، والدین در صورت وجود شرایط زیر میتوانند معرفی غذاهای جامد را شروع کنند:
- میتواند سر خود را برای مدت طولانی بالا نگه دارد.
- میتواند برای مدت مشخصی بنشییند.
- دیگر انعکاس فشار زبان برای بیرون راندن غذا از دهان را ندارد.
- نوزاد هنگام صرف غذا علاقه نشان میدهد.
اگرچه برخی از نوزادان این علائم را از سنین پایینتر نشان میدهند، اما شما تا قبل از 4 ماهگی اجازه تغذیه کودک با غذاهای جامد را ندارید. در ادامه به جزئیات بیشتری از اصول تغذیه کودک پس از 6 ماهگی اشاره خواهیم کرد.
نحوه گنجاندن غذاهای جامد به رژیم غذایی کودک پس از 6 ماهگی
برای تغذیه کودک پس از 6 ماهگی، با ارائه یک قاشق چایخوری سبزیجات، میوه یا غلات برنج پورهشده در بین وعدههای شیر خوردن شروع کنید. بهتر است در هفته اول فقط یکبار در روز به کودک خود غذا بدهید، زیرا معمولا در ابتدا نوزاد به مصرف مقادیر کمی از غذاهای جامد تمایل نشان میدهد. بهمرور میتوانید وعدهها را به دو تا سه عدد در قالب صبحانه، ناهار و شام افزایش دهید.
از 6 تا 9 ماهگی، ابتدا به کودک خود شیر مادر یا شیر خشک و سپس غذای جامد را بدهید. از 9 ماهگی به بعد میتوانید این روند را معکوس کنید تا در حدود 12 ماهگی به طور طبیعی تمایل به شیر خوردن حذف شود.
مواد غذایی مناسب برای تغذیه کودک پس از 6 ماهگی
اولین غذاهای جامد کودک بعد از 6 ماهگی باید حاوی آهن باشند. مواد غذایی که آهن دارند عبارتند از:
- غلات بچه غنیشده با آهن
- گوشت قرمز
- مرغ
- ماهی
- حبوبات مانند عدس، لوبیا و نخود
میتوانید این مواد غذایی را بهصورت لهشده یا در قالب سوپ معرفی کنید. نمک اضافه نکنید و از گوشتهای فرآوریشده نیز اجتناب کنید زیرا نمک زیادی دارند. اگر خانواده شما از محصولات حیوانی استفاده نمیکنند، ممکن است کودک شما به مکمل ویتامین B12 نیاز داشته باشد. این موضوع را با دکتر در میان بگذارید. از دیگر مواد غذایی مناسب تغذیه کودک پس از 6 ماهگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
سبزیجات

حتما به نوزاد خود مواد غذایی زیر را بهصورت پخته و پورهشده بدهید:
- کدو تنبل
- سیب زمینی شیرین
- هویج
- سیب زمینی
- نخود فرنگی
- کلم بروکلی
- گل کلم
- کدو سبز
میوهها
میوههای زیر را بهصورت پوره یا کمپوت به نوزاد معرفی کنید:
- سیب
- گلابی
- هلو
- زردآلو
- انواع توتها
- موز
غلات
برای شروع به کودک خود غلات (مثلا غلات برنج) پختهشده بدهید. بهسراغ جو دوسر پختهشده یا بیسکویت صبحانه سبوسدار نیز بروید. شکر یا عسل اضافه نکنید و غلات را با شکلات یا شکر شیرین نکنید.
لبنیات
تا قبل از 2 سالگی بهتر است به کودک شیر گاو ندهید، اما مصرف پنیر رندهشده یا ماست در سبزیجات لهشده مفید است. ماست بدون شکر را انتخاب کنید و برای طعم بهتر اضافه کردن میوه به آن فکر خوبی است.
میتوانید بهمرور و بعد از گذشت یک تا دو هفته، میوه و سبزیجات را بهصورت خام به کودک بدهید. البته مراقب باشید که نوزاد دچار خفگی نشود. از 12 ماهگی به بعد که روند شیردهی متوقف میشود، دادن حدود 500 میلیلیتر شیر گاو در روز به کمک لیوان فکر خوبی است.
نوشیدنیهای مفید برای تغذیه کودک پس از 6 ماهگی
از حدود 6 ماهگی میتوانید مقدار کمی آب جوشیده سردشده را نیز در وعدههای مختلف به نوزاد بدهید. نوزادان در 6 ماهگی به آبمیوه نیاز ندارند. زیرا کالری اضافی میتواند اشتهای کودک را کاهش دهد و قند ممکن است به دندانهای در حال رشد کودک آسیب برساند. نوشابه و سایر نوشیدنیها برای نوزادان مفید نیستند.
تعداد وعدههای مورد نیاز یک نوزاد از 6 ماهگی به بعد

در مورد تغذیه کودک پس از 6 ماهگی، بهتر است بدانید که کودک شما در زمانهای مختلف با سرعتهای متفاوتی رشد میکند. بههمیندلیل، میزان اشتهای او روزبهروز میتواند متفاوت باشد.
اصولا بچهها نمیدانند چه بخورند اما میدانند چقدر بخورند. پس با انتخابهای غذایی سالم و فرآورینشده به آنها کمک کنید. معمولا وقتی نوزادان به اندازه کافی غذا میخورند، تمایل به دور شدن از غذای باقیمانده دارند.
مواد غذایی مضر در زمان معرفی غذاهای جامد به نوزاد
برای تغذیه کودک پس از 6 ماهگی باید از ارائه غذاها و نوشیدنیهای زیر اجتناب کنید:
- قهوه، چای و دمنوشهای گیاهی
- انواع آبمیوه
- عسل تا 12 ماهگی (برای پیشگیری از بوتولیسم)
- غذاهای فراوریشده
- تخم مرغ خام یا عسلی (بهدلیل باکتریهای موجود در تخم مرغ خام)
- نوشیدنیهای شیرینشده با شکر
- شیرهای غیرپاستوریزه
سخن آخر
بنابراین، نحوه تغذیه کودک پس از 6 ماهگی خیلی هم ساده نیست. اگر نگران غذا خوردن یا رشد کودک خود هستید، از پزشک متخصص کودکان کمک بگیرید.
منابع:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/6-month-old-feeding-schedulehttps://www.pregnancybirthbaby.org.au/balancing-introducing-solids-with-milk-feeds